Υπάρχουν πολλά εγχειρίδια τριγύρω στο διαδίκτυο για το βάψιμο των επίπλων, ώστε ακόμα και να μην έχεις ιδέα πώς να το κάνεις, θα τα καταφέρεις.
Πολλές φορές όμως για διάφορους λόγους το αποτέλεσμα δεν θα σου βγει τόσο τέλειο όσο περίμενες. Αυτό συμβαίνει γιατί είτε από βιασύνη παραλείπεις κάποια μικροπράγματα, είτε δεν τα λέει το εγχειρίδιο, είτε τα θεωρείς περιττά. Όσο απλά και να σου φανούν κάνουν τη διαφορά όμως
Δες επίσης Πως να φτιάξεις μόνος σου ξύλινο πάτωμα!
Δες κάποια λάθη που γίνονται στο βάψιμο των επίπλων
Τρίψιμο επίπλων
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που υποτίθεται πως δεν χρειάζεται τρίψιμο. Επίσης πολλά αστάρια και χρώματα υπόσχονται πως δεν είναι απαραίτητο. Αυτό τις περισσότερες φορές δεν ισχύει. Το τρίψιμο είναι η βάση ουσιαστικά.
Χρησιμοποίησε γυαλόχαρτο Νο 150 ή κάποιο κοντινό, με το χέρι ή το τριβείο με προσοχή να μη σημαδέψεις την επιφάνεια. Αυτό που χρειάζεται είναι να φύγει το παλιό χρώμα ή το βερνίκι. Στη συνέχεια με ένα πιο ψιλό γυαλόχαρτο Νο 80 για παράδειγμα ή και πιο λεπτό, λείανε την επιφάνεια καλά
Αφαίρεση υπολειμμάτων
Σκούπισε την επιφάνεια για να φύγουν τα υπολείμματα. Όχι με χαρτί, με πανί. Όσο καλύτερα μπορείς. Ένας κόκκος σκόνης μπορεί να σου χαλάσει όλο το αποτέλεσμα. Επίσης πρέπει να προσέξεις το πανί που θα χρησιμοποιήσεις να μην αφήνει χνούδια φυσικά.
Αστάρι
Πρέπει να επιλέξεις το σωστό αστάρι που χρειάζεσαι κάθε φορά και όχι κάποιο που έχει ξεμείνει στη αποθήκη σου από παλιά εργασία, εκτός και αν κάνει. Αφού περάσεις το αστάρι το αφήνεις να στεγνώσει σύμφωνα με τις οδηγίες του δοχείου.
Στη συνέχεια περνάς με λεπτό γυαλόχαρτο την επιφάνεια, προσέχοντας όπως είπαμε και πιο πάνω να σκουπίσεις πολύ καλά μετά.
Βάψιμο
Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσεις λεπτό αφρώδες ρολό. Συνήθως χρειάζεται να περάσεις και δεύτερο χέρι. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να περνάς λεπτά στρώματα και να τα αφήνεις να στεγνώσουν έξι με οκτώ ώρες το λιγότερο.
Ανάμεσα στις στρώσεις και αφού στεγνώσουν πάρα πολύ καλά, πρέπει να ξαναπεράσει με ένα λεπτό γυαλόχαρτο προσέχοντας να αφαιρέσεις όλη τη σκόνη όπως είπαμε. Μην ξεχνάς κάθε φορά να χρησιμοποιείς καινούριο πανί.
Προστασία
[adrotate banner=”12″]Τέλος πρέπει να προστατέψεις το χρώμα σου. Αυτό σημαίνει βερνίκι. Επέλεξε βερνίκι νερού που δεν θα σου αφήσει γυαλάδα αλλά θα προστατέψει απλά το έπιπλο και το χρώμα. Πρέπει φυσικά να προσέξεις η στρώση που θα περάσει να είναι πολύ λεπτή και να την αφήσεις 72 ώρες να στεγνώσει καλά!
>>Δες όλα τα άρθρα για το Φτιάξτο μόνος σου!