Έχεις ποτέ αναρωτηθεί ποια χώρα δίνει τα περισσότερα χρήματα στους εργαζομένους της; Έχεις ποτέ σκεφτεί ότι δεν σου δίνουν αυτά που αξίζεις; Δες παρακάτω τις 10 χώρες που προσφέρουν τους πιο υψηλούς μισθούς (μιλάω για καθαρό εισόδημα!). Τα νούμερα που θα δεις βασίζονται σε έρευνα της OECD που έκανε υπολογίζοντας το καθαρό εισόδημα ανύπαντρων εργαζομένων χωρίς παιδιά. Λες να είναι η Ελλάδα στη λίστα; (Λέμε τώρα!) Για να δούμε!
Χώρες με υψηλούς μισθούς
10. Γαλλία
Λοιπόν, η Γαλλία που δεν είναι ευχαριστημένη με τίποτα είναι μέσα στη λίστα! Η Γαλλία κατατάσσεται ως η έβδομη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία. Για να εξηγήσει ο οικονομολόγος Paul Krugman το λόγο που η Γαλλία έχει χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι “οι Γάλλοι εργαζόμενοι δεν είναι το ίδιο παραγωγικοί με τους Αμερικάνους”, και ότι “οι Γάλλοι όταν δουλεύουν, δουλεύουν λιγότερες ώρες.” Αυτό οφείλεται στον νόμο που ψηφίστηκε το 1999 σύμφωνα με τον οποίο ο Γάλλος υποχρεούται να δουλεύει μέχρι 35 ώρες την εβδομάδα. Ο Γάλλος, λοιπόν, έχει καθαρό εισόδημα $28.799 το χρόνο.
9. Σουηδία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αυτό το όμορφο Σκανδιναβικό βασίλειο είναι η έκτη πιο πλούσια χώρα στον κόσμο όσο αφορά το κατά κεφαλή ΑΕΠ. Η Σουηδία έχει μια σύνθετη οικονομία που βασίζεται στην εξαγωγή προϊόντων ξυλείας, υδροηλεκτρικής ενέργειας και σιδηρομετάλλου. Ο τομέας της μηχανικής στη Σουηδία αποτελεί το 50% των εξαγωγών της. Αυτή η σοσιαλιστική δημοκρατία εφαρμόζει ένα Σκανδιναβικό πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας καθώς παρέχει ιατρική φροντίδα και τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλους τους πολίτες της. Ως αντάλλαγμα, οι κάτοικοι πρέπει να δώσουν το 42,4% του εισοδήματος τους, αλλά και πάλι λαμβάνουν κατά μέσο όρο $29.185 το χρόνο.
8. Καναδάς
Ο γείτονας της Αμερικής κατέχει την τρίτη θέση σε αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και βρίσκεται πίσω από τη Βενεζουέλα και τη Σαουδική Αραβία (σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί η Αμερική εισάγει τόσο μεγάλη ποσότητα πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία…). Η χώρα είναι επίσης πλούσια σε ψευδάργυρο, ουράνιο, χρυσό, νίκελ, αλουμίνιο ενώ τα λιβάδια του Καναδά είναι από τους πιο σημαντικούς παγκόσμιους παραγωγούς σίτου, κανόλα και άλλων σπόρων. Ο μέσος όρος του ετήσιου καθαρού εισοδήματος των πολιτών του Καναδά είναι γύρω στα $29.365 με τους φόρους να κυμαίνονται γύρω στο 31%. Αυτό το 31% πληρώνει την υγειονομική περίθαλψη και τη δημόσια εκπαίδευση. Οι ώρες εργασίας την εβδομάδα στον Καναδά είναι 36 κατά μέσο όρο.
7. Αυστρία
Θα σκεφτόσουν ποτέ ότι αυτή η Ευρωπαϊκή χώρα με τα υπέροχα τοπία και την περιπετειώδη ιστορία θα είχε το 12ο πιο υψηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ στον κόσμο; Λοιπόν, η Αυστρία έχει αναπτύξει τη βιομηχανία της σε μεγάλο βαθμό. Εξάλλου, το πιο σημαντικό κομμάτι της εθνικής της οικονομίας είναι ο τουρισμός, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 9% του ΑΕΠ της Αυστρίας. Οι άνθρωποι εκεί παίρνουν κατά μέσο όρο $31.173 καθαρό εισόδημα το χρόνο, ένα ποσό που μόνον κακό δεν το λες αν σκεφτείς ότι το 49,4% των εισοδημάτων τους αφαιρείται ως φόρος εισοδήματος και για εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Το ποσό αυτό, βεβαίως, καλύπτει την υγειονομική περίθαλψη και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
6. Γερμανία
Μπορεί η Γερμανία να μην είναι στην πρώτη θέση της λίστας, αλλά είναι η νικήτρια σε διάφορους άλλους τομείς. Για παράδειγμα, η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη και πιο δυνατή διεθνή οικονομία στην Ευρώπη! Ωστόσο, η Γερμανία είναι επίσης πρώτη όσο αφορά τους φόρους που ζητάει από το εισόδημα των πολιτών της καθώς δίνουν το 49,8%. Σχεδόν τα μισά! Το πιστεύεις; Παρόλα αυτά η Γερμανία έχει το πιο παλιό σύστημα υγείας, κι έτσι οι πολίτες λαμβάνουν ως αντάλλαγμα δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα. Παρεμπιπτόντως, το ετήσιο καθαρό εισόδημα των Γερμανών είναι $31.252. Καθόλου άσχημα!
5. Αυστραλία
Ακόμη μία σοσιαλιστική δημοκρατία. Η Αυστραλία έχει μία από τις πιο δυνατές οικονομίες στον κόσμο και είναι μεγάλος εξαγωγέας τροφίμων αλλά και πετρελαίου και ορυκτών, ενώ εισάγει ελάχιστα μόνο προϊόντα. Όσο αφορά τον πλούτο, η Αυστραλία κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο μετά την Ελβετία το 2013. Το καθαρό εισόδημα κατά μέσο όρο στην Αυστραλία είναι $31.588 το χρόνο με τους φόρους να αποτελούν το 27,7%, οι οποίοι πηγαίνουν στην υγεία και στη μόρφωση των πολιτών της. Και οι Αυστραλοί δουλεύουν κατά μέσο όρο 36 ώρες την εβδομάδα.
4. Ελβετία
Η Ελβετία κατατάσσεται ψηλά σε διάφορα σημεία εθνικής απόδοσης, όπως για παράδειγμα την διαφάνεια της κυβέρνησης, την πολιτική ελευθερία, την ποιότητα ζωής, την οικονομική ανταγωνιστικότητα και την ανθρώπινη ανάπτυξη. Γι’ αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη που η χώρα αυτή βρίσκεται στην τρίτη θέση της έρευνας για ικανοποιητική ζωή που έκανε η OECD. Ο τομέας της βιομηχανίας είναι ο πιο σημαντικός και δυνατός τομέας της σε όλη την Ευρώπη. Παράγει ιατροφαρμακευτικά προϊόντα, εξειδικευμένα χημικά, όργανα ακριβής μέτρησης και μουσικά όργανα. Το ετήσιο καθαρό εισόδημα στην Ελβετία είναι $33.491 και οι Ελβετοί δουλεύουν γύρω στις 35 ώρες την εβδομάδα.
3. Νορβηγία
Η Νορβηγία είναι μία από τις πιο πλούσιες χώρες όσο αφορά τους φυσικούς πόρους ανάμεσα τους το πετρέλαιο, η υδροηλεκτρική ενέργεια, η αλιεία και τα ορυκτά. Όπως η Σουηδία, η Νορβηγία έχει παγκόσμιο σύστημα υγείας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά αυτό έχει και κάποιο αντίτιμο: οι Νορβηγοί δίνουν κάτι παραπάνω από το 37% των εισοδημάτων τους. Παρόλα αυτά, παίρνουν $33.492 το χρόνο. Αυτά όμως που δίνουν στους φόρους τα αναπληρώνουν σε ελεύθερο χρόνο. Ο μέσος όρος εργασίας τους την εβδομάδα είναι 33,4.
2. Λουξεμβούργο
Αν η Τράπεζα της Αμερικής, η Citibank και η Chase ήταν χώρα, θα ήταν σίγουρα το Λουξεμβούργο. Το Λουξεμβούργο είναι για την ακρίβεια το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης. Κάποτε υπήρξε ο βασικός προμηθευτής χάλυβα στην Ευρώπη, αλλά τώρα οι εξαγωγές της περιλαμβάνουν χημικά, ελαστικά και βιομηχανικό εξοπλισμό, και φυσικά οικονομικές υπηρεσίες. Ο μέσος όρος καθαρού εισοδήματος είναι $38.951 το χρόνο, αλλά το 37,7% δίνεται σε φόρους παρέχοντας στους πολίτες της όλα τα αγαθά που ανέφερα πριν.
1. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Μάλλον περίμενες να δεις την Αμερική στην πρώτη θέση. Χωρίς αμφιβολία οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πιο δυνατή χώρα στον κόσμο. Έχουν άφθονους φυσικούς πόρους, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο. Οι Αμερικάνοι παίρνουν $41.355 καθαρά το χρόνο, με φόρους που φτάνουν το 31,6% (το ίδιο περίπου με τον Καναδά). Ωστόσο, στην Αμερική πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου ασφάλεια υγείας. Στην πραγματικότητα, η Αμερική κατατάσσεται πρώτη στα έξοδα για υγειονομική περίθαλψη αλλά τελευταία στην κάλυψη της υγείας. Και δεν υπάρχει άδεια μητρότητας επί πληρωμή.