Υπάρχουν άπειρες πολιτικές προσεγγίσεις για τα ναρκωτικά και δεν είναι σαφές ποια προσέγγιση είναι πιο αποτελεσματική.
Κάθε κυβέρνηση έχει διαφορετική πολιτική. Ποιες είναι όμως οι πιο φιλελεύθερες χώρες σε αυτόν τον τομέα;
Οι χώρες που επιβάλουν πολλούς και αυστηρούς νόμους για τη χρήση ναρκωτικών, θεωρούν ότι αυτό το σύστημα θα μειώσει τη χρήση ναρκωτικών στο ελάχιστο.
Αντιθέτως, οι χώρες με πιο ελαστικούς νόμους συχνά επιμένουν ότι μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της μαύρης αγοράς των ναρκωτικών, αλλά και των βίαιων εγκλημάτων που προκύπτουν από αυτά. Ποιες είναι όμως οι πιο φιλελεύθερες χώρες για τη χρήση ναρκωτικών;
Κροατία
Το 18,5% ηλικίας 15-34 ετών στην Κροατία κάνουν χρήση μαριχουάνας, με βάση τα στοιχεία του 2012, γι’ αυτό η Κροατία αποφάσισε να αποποινικοποιήσει την χρήση ναρκωτικών για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η πώληση τους όμως παραμένει παράνομη.
Αυστραλία
Ενώ η Αυστραλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στη χρήση μαριχουάνας, η χρήση τους εξακολουθεί να είναι τεχνικά παράνομη. Ωστόσο, το 2001, προσέφερε στους χρήστες ναρκωτικών ένα ασφαλές μέρος όπου θα μπορούσαν να κάνουν την χρήση τους.
Επιπλέον, τα κέντρα αυτά που υπάρχουν και στην Ευρώπη, παρέχουν επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας όμως έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών.
Εκουαδόρ
Πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής προσπαθούν μέχρι και σήμερα να καταπολεμήσουν την καταστροφή που προήλθε από το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών της Αμερικής.
Το Εκουαδόρ είναι μια από αυτές τις χώρες καθώς το 2008 η κυβέρνηση του αποποινικοποίησε τη χρήση ναρκωτικών. Οι πολίτες έχουν πλέον μπορούν να κρατήσουν τις μικρές ποσότητες ναρκωτικών, αν και σε αυτή την περίπτωση η πώληση ναρκωτικών παραμένει παράνομη.
Αργεντινή
Η Αργεντινή είναι άλλη μια χώρα της Λατινικής Αμερικής που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα καρτέλ των ναρκωτικών, μέσω της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών.
Η πολιτική τους είναι ότι αν οι αποφάσεις ενός ατόμου δεν επηρεάζουν αρνητικά τους γύρω του, τότε έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση ναρκωτικών.
Τζαμάικα
Η Τζαμάικα είναι γνωστή για το κίνημα Rastafari, όπου ο Bob Marley ήταν από τα πιο αξιοσημείωτα μέλη. Αυτό το κίνημα συνιστά ένα πνευματικό τρόπο ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει και το κάπνισμα μαριχουάνας.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αποποινικοποιήσει την μαριχουάνα, αλλά πάντα ήταν αρκετά επιεικής σε αυτό το θέμα.
Ουρουγουάη
Η χρήση των ναρκωτικών στην Ουρουγουάη ποτέ δεν ήταν επί της ουσίας ποινικό αδίκημα. Επιπλέον, το 2012, η κυβέρνηση άρχισε να πωλεί τη δική της μαριχουάνα, για την καταπολέμηση των καρτέλ της Κεντρικής και τη Νότιας Αμερικής.
Η Ουρουγουάη ελπίζει ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αυτό της το παράδειγμά και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στη μάχη για την ελευθερία του τρόπου ζωής, αλλά και κατά των καρτέλ των ναρκωτικών.
Πορτογαλία
Η Πορτογαλία ήταν επί της ουσίας η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία αποποινικοποίησε τη χρήση ναρκωτικών. Η χρήση ναρκωτικών στην Πορτογαλία θεωρείται συχνά ως ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας και όχι μια εγκληματική δραστηριότητα, όπως στις ΗΠΑ.
Ολλανδία
Το Άμστερνταμ είναι ο πιο διάσημος προορισμός χάρη στην απελευθέρωση του με την χρήση ναρκωτικών, όπου μπορείς να αγοράσεις μικρές ποσότητες μαριχουάνας από τα καφέ τους. Βέβαια οι παραγωγοί δεν επιτρέπεται από τον νόμο να εισάγουν ναρκωτικά στα μαγαζιά, δεν τους ελέγχει όμως και κανένας.
Τσεχία
Η κατοχή και πώληση ναρκωτικών στην Τσεχία είναι ακόμα παράνομη, βέβαια σε όσους κάνουν διακίνηση μην φανταστείς ότι δέχονται και βαριές ποινές. Επίσης, επιτρέπεται η κατοχή μικρών ποσοτήτων από μια ευρεία ποικιλία ναρκωτικών.
Δες τα κορυφαία 10 στην κατηγορία Top10 εδώ!
Μεξικό
Και ναι, το Μεξικό βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας, καθώς το 2009 αποποινικοποίησε πολλά ναρκωτικά που θεωρούνται “σκληρά”, συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης, του LSD αλλά και της ηρωίνης.
Παρόλα αυτά, υπάρχει ακμάζουσα μαύρη αγορά και τα καρτέλ των ναρκωτικών έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές και θάνατο.