Μόλις δόθηκαν στην δημοσιότητα οι πρώτες εικόνες από την κατασκευή του μεγαλύτερου αεροσκάφους που έχει υπάρξει ποτέ, το οποίο θα χρησιμεύσει στην αερομεταφορά για την τοποθέτηση των δορυφόρων.
Το όνομα που του έδωσαν είναι το “the Roc” και είναι δημιούργημα του συνιδρυτή της Microsoft του Paul Allen, ο οποίος το κατασκευάζει με την επωνυμία Stratolaunch Systems.
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, το οποίο συναρμολογείτε αυτή τη στιγμή στην Μοχάβι της Καλιφόρνιας, έχει άνοιγμα φτερών ίσο με 117 μέτρα και θα τροφοδοτείται από έξι κινητήρες κλάσης 747.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείς να δεις τα πρώτα δείγματα για το πως αναμένεται να είναι αυτό το μοναδικό αεροσκάφος, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του.
[adrotate banner=”12″]Στις φωτογραφίες που διέρρευσαν βλέπουμε ένα από τα δύο όμοια τμήματα της ατράκτου το οποίο βρίσκετε υπό συναρμολόγηση.
Αρχικά, το σύστημα αυτό προορίζεται για την μεταφορά των δορυφόρων οι οποίοι ζυγίζουν μέχρι και 6.124 kg για αποστάσεις μεταξύ των 180 χιλιομέτρων και των 2000 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.
Το αεροπλάνο θα αναρριχηθεί έως τα 9144 km και θα εκτοξεύσει έναν πύραυλο, ώστε να αποφευχθούν οι τεράστιες δαπάνες σε καύσιμα που θα υπήρχαν αν ξεκινούσε από την Γη. Η πρώτη δοκιμαστική του πτήση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε περίπου ένα χρόνο ενώ θα μπει σε κανονική λειτουργία το 2018.
Αντί όμως για κάποιον δορυφόρο, το αεροπλάνο της Stratolaunch θα μπορούσε να εκτοξεύσει ένα Dream Chaser διαστημόπλοιο, το οποίο θα είναι εφοδιασμένο με έναν καλύτερο πυραυλοκινητήρα.
Αρκετές εταιρείες ανταγωνίζονται με σκοπό να καταφέρουν να αναπτύξουν το διαστημικό σκάφος, με απώτερο σκοπό να καταφέρει να μεταφέρει το φορτίο αλλά και τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
[adrotate banner=”12″]Βέβαια, με τελευταίες του δηλώσεις ο δισεκατομμυριούχος της Microsoft επέκρινε το γεγονός ότι η κυβέρνηση επενδύει πολύ λίγα χρήματα στα προγράμματα που αφορούν το διάστημα.
Για παράδειγμα όπως αναφέρει η NASA πληρώνει την Boeing και την SpaceX για να δημιουργήσουν τις κάψουλες και να τις μεταφέρουν από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, όπου δεν έχουν υπάρξει επανδρωμένες εκτοξεύσεις από το 2011.
>> Δες όλα τα άρθρα από τις Ειδήσεις – Κόσμος!