Από το 1976 το Lockheed SR-71 Blackbird κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για το πιο γρήγορο αεροπλάνο του κόσμου, με καταγεγραμμένη ταχύτητα τους 1,905.81 κόμβους, δηλαδή τα 3,529.6 km/ώρα. Αυτή η ταχύτητα αντιστοιχεί σε 58,83 μίλια ανά λεπτό.
Το SR-71 χρησιμοποιούταν από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ από το 1964 έως και το 1998 και από τα 32 αεροσκάφη που δημιουργήθηκαν τα 12 χάθηκαν σε διάφορα ατυχήματα.
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος δημιουργήθηκε από την Lockheed Skunk Works σαν αντικαταστάτης του Lockheed Α-12, κυρίως για πτήσεις στο Mach 3+ (1020.87 μέτρα ανά δευτερόλεπτο), με χώρο για 2 άτομα.
Το χρώμα του ήταν εξαρχής το σκούρο μπλε, σχεδόν μαύρο. Αυτό το χρώμα του δόθηκε με σκοπό να αυξήσει την εκπομπή της εσωτερικής θερμότητας, αλλά και να ενεργεί ως καμουφλάζ όταν θα βρίσκεται στον νυχτερινό ουρανό!
Στα περισσότερα αεροσκάφη, έκαναν περιορισμένη χρήση του τιτανίου λόγω του κόστους των προμηθειών, αλλά φυσικά και της κατασκευής. Στην ουσία χρησιμοποιήθηκε μόνο σε εξαρτήματα που εκτίθενται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως για παράδειγμα στην εξάτμιση και τις άκρες των φτερών τους.
Στο SR-71 όμως το τιτάνιο χρησιμοποιήθηκε στο 85% της κατασκευής του, ενώ το υπόλοιπο 15% ήταν σύνθετα υλικά.
Πετώντας όμως στα 24.000 μέτρα το πλήρωμα δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις κλασσικές μάσκες των πιλότων, καθώς δεν θα μπορούσαν να τους παρέχουν το απαιτούμενο οξυγόνο από τα 13.000 μέτρα και πάνω.
Γι’ αυτό λοιπόν τους εξόπλισαν με εξειδικευμένες πεπιεσμένες προστατευτικές στολές, παρόμοιες με εκείνες που είχαν χρησιμοποιηθεί στο Space Shuttle.
Όσο για τον κινητήρα που το τροφοδοτεί είναι ο Pratt & Whitney J58-Ρ4 και ήταν μια σημαντική καινοτομία για την εποχή του, καθώς ο καθένας μπορούσε να παράγει 32.500 στατική ώση. Βέβαια, ο J58 ήταν πιο αποτελεσματικός γύρω από το Mach 3.2.
Αρχικά, οι μηχανές του Blackbird ξεκίνησαν με την βοήθεια ενός εξωτερικού κινητήρα, ο οποίος αποκαλούταν start cart και η λειτουργία του ήταν απλά εκκωφαντική.
Στην πορεία όμως δημιουργήθηκε ένα πιο “ήσυχο” σύστημα εκκίνησης για να μπορεί να χρησιμοποιείτε κυρίως στις αεροπορικές βάσεις. Τα start carts όμως παρέμειναν για να υποστηρίξουν την ομάδα αποκατάστασης του.
[adrotate banner=”12″]Τέλος, η πρώτη του πτήση πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1964, στην Air Force Plant 42 στην Πάλμντεϊλ της Καλιφόρνιας.
>> Δες όλα τα άρθρα από το Auto-Moto!