Το να χαράζουν οι λαοί της Αφρικής τα πρόσωπά τους γεμίζοντας ουλές είναι ένα τελετουργικό που κρατάει αιώνες αψηφώντας τον πόνο και τις μολύνσεις ακόμα και σε μικρά παιδιά
Ζαράζοντας τα πρόσωπα τους δείχνουν σε ποια φυλή ανήκουν ενώ για παράδειγμα η φυλή Houeda θεωρεί πως σημαδεύοντας τα παιδιά θα τα φέρουν σε επαφή με τους προγόνους τους. Σε αυτό το τελετουργικό εκτός από το χάραγμα, ξυρίζουν το κεφάλι τους και πηγαίνουν σε ένα μαντείο για να επικοινωνήσουν με προηγούμενες γενιές
Κατά την τελετή, τοποθετούν στάχτη στο σημείο όπου θα γίνουν οι τομές και μετά προχωρούν στο σημάδεμα των παιδιών. Κάποια παιδιά χαίρονται που επιτέλους θα μοιάζουν με τα αδέρφια τους ή τον πατέρα τους που είναι γεμάτοι ουλές. Άλλα παιδιά όμως, ιδίως τα μικρότερα, κλαίνε και φωνάζουν από τον πόνο.
Άλλες φυλές χαράζουν πρόσωπα, άλλες πλάτη,άλλες χέρια ενώ κάποιες γυναίκες αποκτούν συγκεκριμένες ουλές στην εφηβεία για να αποδείξουν πως έχουν θάρρος. Η κάθε φυλή έχει τα δικά της σχέδια για να αναγνωρίζεται από τις άλλες, και κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που καταφέρνουν και πάνε για σπουδές σε μεγαλύτερες πόλεις πιο… εξελιγμένες δέχονται κοροϊδευτικά σχόλια.
Συχνά χρησιμοποιείται η ίδια λεπίδα χωρίς φυσικά αποστείρωση για όλα τα μέλη της φυλής που ήρθε η ώρα να σημαδευτούν παρά τις εκκλήσεις των αρχηγών τους για αποστείρωση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα διαρκείς και σοβαρές μολύνσεις όπως ο τέτανος και φυσικά την εξάπλωση του ιού HIV. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κάποιες οικογένειες δεν βάζουν πλέον τα παιδιά τους σε αυτή τη διαδικασία. Στη Νιγηρία για παράδειγμα η ανησυχία για τη συγκεκριμένη παράδοση οδήγησε στην απαγόρευση της εφαρμογής της σε παιδιά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τελετές έπαψαν.
Δείτε τις εικόνες…