Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα. Ένα ποτήρι κρασί; Κι όμως, ένα ποτήρι κρασί είναι ικανό να πετύχει τη διαγραφή κακών αναμνήσεων και την επικέντρωση στις θετικές μνήμες!
Έρευνες δείχνουν ότι το αλκοόλ επηρεάζει την διαδρομή που ακολουθεί μία εμπειρία σε μοριακό επίπεδο, κατά τη δημιουργία της μνήμης. Πιο συγκεκριμένα, επηρεάζεται ένα γονίδιο που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη, η οποία σχετίζεται με το “συναισθηματικό επίπεδο” της εμπειρίας. Η πρωτεΐνη που παράγεται είναι διαφορετική και συνδέεται με το είδος της ανάμνησης, είτε είναι ευχάριστη, είτε δυσάρεστη.
Ένα ποτό αλλάζει μόνο για μία ώρα την παραπάνω διαδρομή της κωδικοποίησης, ενώ τρία ποτά την διαφοροποιούν για 24 ώρες. Αυτό εξηγεί γιατί ξεχνάμε ότι είμαστε μπερδεμένοι και σκουντουφλάμε μετά από ένα καλό μεθύσι.
Η ομάδα του πανεπιστημίου Brown University υποστηρίζει ότι με βάση αυτά τα αποτελέσματα, μπορεί να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα του αλκοολισμού.
“Το αλκοόλ φυσικά και έχει παρενέργειες, όπως η ναυτία και οι λιγούρες, αλλά τις βλέπουμε σαν “επιβράβευση” στην έρευνα μας”.
Δες επίσης γιατί οι έξυπνοι πίνουν περισσότερο!
“Θέλαμε να κατανοήσουμε ποια είναι η μοριακή βάση που σχετίζεται με τις λιγούρες”. Για την έρευνα, χρησιμοποιήσαμε φρουτόμυγες, επειδή ελκύονται από το αλκοόλ και ο σχηματισμός των αναμνήσεων μοιάζει πολύ με τον ανθρώπινο.
Ένα γονίδιο που έπαιξε σημαντικό ρόλο ήταν ο υποδοχέας D2. Το γονίδιο αυτό συνθέτει μια πρωτεΐνη για τους νευρώνες που αναγνωρίζουν την ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που έχει ενεργό ρόλο στην αίσθηση επιβράβευσης.
“Ο υποδοχέας Dopamine-2 είναι γνωστό ότι αφορά την κωδικοποίηση την εμπειρία ως θετική ή αρνητική”. Το αλκοόλ “καταπατά” την διαδικασία σχηματισμού της μνήμης και, η αλλαγή στην έκφραση πρωτεΐνες, προκαλεί τις λιγούρες.
Δες επίσης: Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να χρησιμοποιείς χαρτί υγείας!
Τελικά τι συμβαίνει; Συμβάλλει το αλκοόλ στην διαγραφή κακών αναμνήσεων;
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η διαδρομή που περιέχει το γονίδιο- υποδοχέα D2, δεν αυξομειώνει την ποσότητα της πρωτεΐνης που παράγεται. Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι αλλάζει η εκδοχή της πρωτεΐνης ολοκληρωτικά, η οποία οδηγεί στην εσφαλμένη ρύθμιση της μνήμης. Ειδικά μειώνεται η συχνότητα των κακών αναμνήσεων, ενώ αυξάνονται τα ποσοστά των καλών.
“Με την συγκεκριμένη ανακάλυψη μείναμε έκπληκτοι επειδή πρόκειται για ένα γονίδιο με εναλλασσόμενες εκφράσεις, ίδιο γονίδιο δηλαδή αλλά διαφορετικές πρωτεΐνες. Μας βοηθά να κατανοήσουμε έναν νέο κόσμο, ένα νέο “στρώμα” στην διαδικασία δημιουργίας αναμνήσεων”.
Στην έρευνα εξηγείται ότι αν οι ίδιες διαδικασίες συμβαίνουν και στον άνθρωπο, ένα ποτήρι κρασί είναι αρκετό, για να ενεργοποιήσει τη διαδρομή ντόμινο του D2 γονιδίου. “Μετά από τρία ποτήρια, με διάλειμμα μίας ώρας ενδιάμεσα, η διαδρομή δεν επιστρέφει στο φυσιολογικό για τουλάχιστον 24 ώρες”, εξηγεί.
Δες επίσης: 6 Λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να κοιμάσαι από τα αριστερά!
Άσχετα από τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ειδικοί πάνω στις εξαρτήσεις δηλώνουν πως το αλκοόλ σε κάνει να ξεχνάς μόνο για λίγο. Δεν εξαλείφει τις κακές αναμνήσεις.
Ειδικά σε περιπτώσεις άγχους, πανικού και κατάθλιψη, όχι μόνο αυξάνει τα συμπτώματα, αλλά τα δημιουργεί. “Πρέπει να θυμόμαστε ότι η έρευνα έγινε σε φρουτόμυγες”, τονίζουν οι ειδικοί της έρευνας.
“Από πλευράς επιστημονικού ενδιαφέροντος είναι εκπληκτικό, αλλά κανείς θα μπορούσε να μπερδευτεί και να αρχίσει να πίνει. Αυτό είναι λάθος”.
Τέλος, η ερευνητική ομάδα προσθέτει ότι δεν υπάρχει θεραπεία για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες, όπως εξαρτήσεις, όχι τουλάχιστον με αυτά τα ευρήματα. “Οι άνθρωποι που πραγματικά λύνουν το πρόβλημα του αλκοολισμού τους, το κάνουν λόγω των νέων σχέσεων και αναμνήσεων που χτίζουν”.