Η χώρα μας βρίσκεται προ των πυλών ενός ακόμα καύσωνα μεγαλύτερου από τον προηγούμενο, ο οποίος έπληξε την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που ο υδράργυρος ανεβαίνει κατακόρυφα και πλήττει πολλές περιοχές.
Η αυξημένη θερμοκρασία σίγουρα αποτελεί και μια ευχάριστη νότα, αφού είναι το καλύτερο κίνητρο για να ξεχυθούμε στις παραλίες και να κάνουμε βουτιές, ξεχνώντας για λίγο την καθημερινότητα. Έχει όμως πολλές φορές και μερικά αρνητικά, τόσο για τις ευπαθείς ομάδες, όσο και για διάφορα άλλα απρόοπτα.
Έτσι συγκεντρώσαμε μια λίστα με τις πιο απίστευτες επιπτώσεις του καύσωνα, για να ξεχαστούμε λίγο από τον καυτό καιρό, αλλά και να παίρνουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις για να ανταπεξέλθουμε.
Πράγματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του καύσωνα
Οι γραμμές του τραίνου λυγίζουν από τη ζέστη
Πριν από λίγες ημέρες ο καύσωνας που χτύπησε τις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα οι γραμμές του τραίνου να λυγίσουν και ένα τραίνο να εκτροχιαστεί στη νότια Καλιφόρνια, ευτυχώς χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.
Τα αεροπλάνα δεν μπορούσαν να απογειωθούν
Οι μεγάλες θερμοκρασίες προκάλεσαν πρόβλημα και στο αεροδρόμιο Φοίνιξ της νότιας Αμερικής. Οι θερμές αέριες μάζες αλλάζουν την πυκνότητα του αέρα και δυσκολεύουν την απογείωση των αεροσκάφων, στα οποία οι πιλότοι πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη ένταση ή να μειώνουν το βάρος του φορτίου. Κάποια μικρά αεροπλάνα δεν μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίες πάνω από 48° Κελσίου.
Οι μετεωρολόγοι δεν είχαν άλλα χρώματα για να αντικατοπτρίσουν τις θερμοκρασίες
Σε αυτόν τον χάρτη οι μετεωρολόγοι προσπάθησαν να απεικονίσουν τον καύσωνα των τελευταίων ημερών στη νοτιοδυτική Αμερική, αλλά εξαντλήθηκαν όλες οι αποχρώσεις του κίτρινου και του κόκκινου και έτσι χρησιμοποιήθηκε ένα σκούρο πράσινο χρώμα.
Η θερμοκρασία στην Σαουδική Αραβία έφτασε τους 79°
Στην πόλη Dhahran στη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι μια πόλη που υποφέρει από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχει καταγραφεί το υψηλότερο ανεπίσημο ρεκόρ, καθώς τον Ιούλιο του 2003 η θερμοκρασία είχε αγγίξει τους 42° Κελσίου υπό σκιά, που σημαίνει ότι στον ήλιο η θερμοκρασία μπορούσε να αγγίξει τους 79°.
Μια πόλη στο Ιράν έφτασε στους 74°
Το Ιράν επηρεάζεται από τον αέρα που έρχεται από τον Περσικό Κόλπο και έτσι το θερμόμετρο που μετρά και την υγρασία έδειξε 74° Κελσίου, που ήταν η θερμοκρασία που ένιωθε κανείς αν περπατά εκείνες τις μέρες έξω.
Τουρίστρια έπαθε εγκαύματα στη Κοιλάδα του Θανάτου
Η Κοιλάδα του Θανάτου είναι το πιο ξηρό και θερμό μέρος της Αμερικής, καθώς βρίσκεται στην Έρημο. Οι επισκέπτες όμως που βρέθηκαν εκεί με σκοπό να απαθανατίσουν στιγμές από τον μεγάλο καύσωνα δεν ήταν και πολύ προσεκτικοί. Έτσι μια τουρίστρια έχασε τα σανδάλια της και έπαθε εγκαύματα τρίτου βαθμού στα πόδια, αφού η θερμοκρασία του εδάφους είναι ακόμα μεγαλύτερη. Δες επίσης:10 Άτομα που πέθαναν κατά τη διάρκεια μιας selfie!
Η γη γύρω από το Μετρό του Λονδίνου βράζει
Μέχρι πριν από 100 χρόνια η θερμοκρασία της γης που βρίσκεται γύρω από τις σύραγγες του μετρό του Λονδίνου δεν ξεπερνούσε τους 14° Κελσίου. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει αλλάξει κατά πολύ και η ταχύτητα του τραίνου προκαλεί αύξηση της θερμότητας του εδάφους με αποτέλεσμα να είναι πλέον στους 20° με 25°, η οποία είναι πολύ υψηλή θερμοκρασία και μεγάλη η αλλαγή για όσους το χρησιμοποιούν αν αναλογιστεί κανείς τις θερμοκρασίες έχει η χώρα.
3 στους 4 ανθρώπους μπορούν να πεθάνουν μέχρι το 2100
Σύμφωνα με τις έρευνες που γίνονται αν δεν μειωθούν τα αέρια που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το τέλος του αιώνα 3 στους 4 ανθρώπους θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον 20 μέρες στη ζωή τους τον καύσωνα ο οποίος μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε θανάτους. Μάλλον ήρθε η ώρα για επαγρύπνηση.