Όσο περνούν τα χρόνια, ο εγκέφαλος όλων των ανθρώπων σταδιακά αρχίζει να εξασθενεί. Ακόμα και αν κάποιος δεν πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια, με τον καιρό μειώνονται οι δυνατότητές του μυαλού του, καθώς ακολουθεί την φυσική φθορά του χρόνου.
Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και την Φιλανδία έχουν νέα στοιχεία σχετικά με την υγεία του εγκεφάλου μας. Τα ευρήματα αυτά, θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση σε αυτό τον τομέα και να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες ανακαλύψεις. Αλλά για να μην μείνουμε μόνο σε γενικότητες, ας δούμε πιο αναλυτικά την έρευνα αυτή!
Πως η άσκηση βοηθάει τον εγκέφαλο μας!
Οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους στο πως η άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει στον τομέα αυτό. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποίησαν 88 αρσενικά ποντίκια και μελέτησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα μετά από συγκεκριμένες ασκήσεις.
Η 1η ομάδα ποντικών υποβλήθηκε σε τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις, η 2η σε ασκήσεις που είχαν να κάνουν με άρση βαρών, η 3η σε έντονη γυμναστική και η 4η δεν ασκούνταν.
Κάθε ποντικός είχε ένα σηματοδοτεί στον εγκέφαλό του και κάθε φορά που νέα κύτταρα αναπτύσσονταν , αναγνώριζε το γεγονός και έστελνε σήμα στους ερευνητές. Αφού μελέτησαν κάθε ομάδα ποντικών και κάθε ποντικό ξεχωριστά, κατέληξαν σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Από τις τέσσερις αυτές ομάδες, αυτή των ποντικών-δρομέων ήταν που είχε την μεγαλύτερη ανάπτυξη εγκεφαλικών κυττάρων! Τα ποντίκια που είχαν ως άσκηση να σηκώνουν βάρη, είχαν μηδενική ανάπτυξη, όπως ακριβώς και τα ποντίκια που δεν ασκούνταν καθόλου.
Φυσικά, όπως και να το κάνουμε, οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι με τα ποντίκια. Τα ποντίκια μπορεί να αποτελούν ένα πειραματόζωο που εμφανίζει πολλές ομοιότητες με τους ανθρώπους, αλλά δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες.
Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη εγκεφαλικών κυττάρων σε έναν άνθρωπο είναι εφικτή κατά την διάρκεια της ζωής του μέσω της νευρογένεσης. Σύμφωνα με παλιότερες έρευνες, ο εγκέφαλος μπορεί να αναπτύσσεται καθ’ όλη την διάρκεια ζωής του ανθρώπου και νέα κύτταρα τείνουν να παράγονται όταν αθλούμαστε, καθώς περισσότερο οξυγόνο φτάνει στον εγκέφαλο. Δεν είναι, όμως, όλες τα είδη γυμναστικής το ίδιο αποδοτικά.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας, Miriam Nokia, η συνεχής αερόβια γυμναστική ίσως να είναι η πιο αποτελεσματική σχετικά με την υγεία του εγκεφάλου των ανθρώπων!