Από όποια γωνιά του πλανήτη και αν είσαι και γυρίσεις τα μάτια σου ψηλά στον ουρανό, το χρώμα που θα αντικρίσεις είναι το μπλε. Κάποιοι το παίρνουν ως δεδομένο, κάποιοι όμως αναρωτιούνται γιατί ο ουρανός είναι μπλε;
Όσοι ασχολούνται λίγο παραπάνω με τα φυσικά φαινόμενα, δεν του αρκεί η απάντηση γιατί έτσι ήταν πάντα. Και έτσι οι επιστήμονες έχουν αναλύσει το τι συμβαίνει με τα χρώματα και έχουν δώσει απάντηση σ’ αυτό το αιώνιο ερώτημα.
Υπάρχουν πολλά φαινόμενα που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί συμβαίνουν εκεί έξω στη φύση και ένα από αυτά φυσικά είναι το χρώμα του ουρανού. Όπως θα δούμε υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία μέχρι εμείς να αντιλαμβανόμαστε το μπλε χρώμα, όταν φυσικά δεν υπάρχουν σύννεφα. Πάμε να δούμε όλη τη διαδικασία και να εξηγήσουμε το φαινόμενο. Μπορείς να δεις κι άλλα φυσικά φαινόμενα εδώ: 10 Φυσικά φαινόμενα που πρέπει να δεις για να τα πιστέψεις
Γιατί ο ουρανός είναι μπλε χρώμα!
Χρώματα ήλιου
Όλα ξεκινούν από τον ήλιο. Το φως του ήλιου λοιπόν φαίνεται σε μας άσπρο, στην πραγματικότητα όμως αποτελείται από όλα τα χρώματα της Ίριδας. Αν περάσουμε το φως του ήλιου μέσα από ένα πρίσμα, το οποίο είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος κρύσταλλος, τότε μπορούμε να δούμε όλα τα χρώματα από τα οποία απαρτίζεται, τα οποία έχουμε την ευκαιρία να δούμε όταν εμφανίζεται το ουράνιο τόξο.
Κύματα φωτός
Το φως όμως ταξιδεύει σε κύματα, και δεν έχουν την ίδια ενέργεια όλα τα χρώματα. Μερικά κύματα φωτός είναι πιο ασταθή και αργά, ενώ άλλα είναι πιο γρήγορα και μεγάλα. Το μπλε φως όμως ταξιδεύει σε μικρά, πυκνά κύματα.
Όλο το φως του ήλιου ταξιδεύει προς την ίδια κατεύθυνση, μέχρι που θα συναντήσει κάτι στο πέρασμα του και εκεί υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές για την πορεία που θα ακολουθήσει. Μπορεί να γίνει αντανάκλαση, όπως σε έναν καθρέφτη, να πάρει κλίση όπως μέσα από ένα πρίσμα ή να διασκορπιστεί, όπως τα μόρια του αέρα στην ατμόσφαιρα.
Πορεία φωτός ήλιου και μπλε χρώμα
Το φως του ήλιου, λοιπόν ακολουθεί την τρίτη διαδρομή και διασκορπίζεται, όταν φτάνει στην ατμόσφαιρα της Γης, καθώς εκεί συναντάει μεγάλα κύματα αέρα και άλλα σώματα που υπάρχουν στον αέρα.
Έτσι και το μπλε χρώμα διασκορπίζεται μέσα από τα μικροσκοπικά μόρια του αέρα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τα υπόλοιπα χρώματα, αλλά λόγω της πυκνότητας των κυμάτων με τα οποία ταξιδεύει το μπλε χρώμα και γι’ αυτό διασκορπίζεται περισσότερο από τα υπόλοιπα. Έτσι καταλήγουμε να βλέπουμε το μπλε χρώμα στον ουρανό.
Δες επίσης: Πώς γίνεται να γεννιούνται παιδιά στην Αφρική με μπλε μάτια!
Η θέση του ήλιου
Η θέση του ήλιου όμως παίζει σημαντικό ρόλο για το πως βλέπουμε τα χρώματα. Όταν βρίσκεται πιο κοντά στον ορίζοντα ο ουρανός παίρνει ένα πιο ανοιχτό μπλε χρώμα ή ακόμα φαίνεται και άσπρος. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο πιο χαμηλά βρίσκεται ο ήλιος τόσο περισσότερα μόρια αέρα συναντά και τόσο περισσότερες φορές διασκορπίζεται το φως.
Ακόμα και η επιφάνεια της Γης διασκορπίζει το φως. Έτσι τα χρώματα αναμειγνύονται και γι’ αυτό βλέπουμε περισσότερο άσπρο και λιγότερο μπλε.
Ηλιοβασίλεμα
Κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος όμως ο ουρανός παίρνει ένα κόκκινο χρώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο ο ήλιος κατεβαίνει στον ουρανό, το μπλε χρώμα διασκορπίζεται ακόμα περισσότερο και τώρα το κόκκινο και το κίτρινο είναι αυτά που είναι πιο εμφανή στα μάτια μας. Γι’ αυτό βλέπουμε αυτή τη μαγική εικόνα στο ηλιοβασίλεμα.