H Συναισθηματική Νοημοσύνη αφορά την ευφυή αντίληψη των συναισθημάτων (E.Q). Στην ουσία όπως καταλαβαίνεις, κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται έχοντας υψηλό δείκτη E.Q, αλλά βελτιώνεται στην πορεία μέσα από τα βιώματα του κατά την παιδική του ηλικία, αλλά και από την ενηλικίωση του και μετά.
Όσο όμως είμαστε προσκολλημένοι σε παλιές νοοτροπίες και δεν ενημερωνόμαστε, παρεμποδίζουμε την “εκπαίδευση” μας στον συγκεκριμένο τομέα, αντιμετωπίζοντας διαρκώς δυσκολίες τόσο στις προσωπικές όσο και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική και ποια τα χαρακτηριστικά όσων έχουν υψηλό δείκτη (E.Q);
Δες επίσης: Ποιο είναι το συναισθηματικό σου I.Q. (E.Q);
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά όσων έχουν υψηλό δείκτη Συναισθηματικής Νοημοσύνης (E.Q)
Υπάρχουν αρκετές θεωρίες, αλλά αυτή του Goleman (1995) είναι και η πιο διαδεδομένη αυτή τη στιγμή. Ποιες “ικανότητες θα πρέπει να έχεις λοιπόν;
1. Να μπορείς να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα σου: Η αυτοεπίγνωση την ώρα που δημιουργούνται τα συναισθήματα είναι το πιο βασικό κομμάτι της συγκεκριμένης νοημοσύνης.
2. Να μπορείς να ελέγχεις τα συναισθήματα σου: Η ικανότητα αυτή σχετίζεται με τη χειραγώγηση και το πόσο εύκολα μπορείς να ελέγξεις αυτό που αισθάνεσαι την κάθε στιγμή, ώστε να μπορείς να αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά όλες τις καταστάσεις της ζωής σου, είτε αυτές είναι εύκολες είτε δύσκολες.
3. Να ψάχνεις κίνητρα για τον εαυτό σου: Αυτό το κομμάτι τώρα αφορά την προσοχή που δίνεις και την προσήλωση που δείχνεις σε συγκεκριμένους στόχους. Δηλαδή, το κατά πόσο είσαι δημιουργικός και θέτεις στόχους τους οποίους κυνηγάς.
4. Να μπορείς να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα των άλλων: Η συγκεκριμένη ικανότητα αφορά την ενσυναίσθηση η οποία είναι μια θεμελιώδης δεξιότητα που θα πρέπει να έχεις.
5. Να μπορείς να διαχειρίζεσαι τις σχέσεις σου: Στην ουσία μιλάμε για το αν μπορείς να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα των άλλων, όποια και αν είναι αυτά.
Αν θέλεις να μάθεις πως να αυξήσεις την EQ σου, μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο του Daniel Goleman (ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Harvard): Γιατί το “EQ” είναι πιο σημαντικό απο το “IQ”
Γιατί είναι τόσο σημαντική η Συναισθηματική Νοημοσύνη
Σύμφωνα με έρευνες το να έχει κάποιος υψηλό δείκτη I.Q δεν σημαίνει ότι θα καταφέρει να έχει μια επιτυχημένη επαγγελματική και προσωπική ζωή. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, μόλις το 4% της επιτυχίας των ανθρώπων οφείλεται στο I.Q τους.
Το ότι είσαι αρκετά έξυπνος δεν σημαίνει πως μπορείς να ελέγχεις τα συναισθήματα σου, στις προσωπικές και επαγγελματικές σου σχέσεις. Οπότε αν κάποιος εκδηλώνει διαρκώς και με άσχημο τρόπο τον θυμό του όσο I.Q και αν έχει δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους του.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών έδειξαν πως αν και οι επιχειρήσεις επιλέγουν το προσωπικό τους με βάση τα προσόντα και την ευφυία τους, καταλήγουν να το κρατούν για τον χαρακτήρα που δείχνουν στον εργασιακό χώρο (Συναισθηματική Νοημοσύνη).
Όσο για τα σχολεία όπου εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής τα αποτελέσματα ήταν ότι τα παιδιά απέκτησαν μεγαλύτερη ανοχή στην απογοήτευση, άρχισαν να κατανοούν και να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων, έλεγχαν πιο αποτελεσματικά τον θυμό τους, ενώ έδειξαν περισσότερη υπευθυνότητα και βελτίωση στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούσαν μεταξύ τους.
Η ευτυχία μας λοιπόν εξαρτάται περισσότερο από την σχέση που έχουμε χτίσει με τον εαυτό μας και τους γύρω μας, η οποία γίνεται όλο και καλύτερη αποκτώντας την ικανότητα της αυτοεπίγνωσης, τον αυτοέλεγχο, την ενσυναίσθηση αλλά και τις κοινωνικές μας δεξιότητες. Όλα αυτά συντελούν στο να έχουμε υψηλή Συναισθηματική Νοημοσύνη.