Από τα πρώτα πράγματα που κοιτάμε όταν αγοράζουμε καινούριο αμάξι είναι η ασφάλεια που μας παρέχει. Γιατί καλή είναι η ταχύτητα, αλλά επειδή τα ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά είναι πάρα πολλά, θα πρέπει να μας ενδιαφέρει περισσότερο το αν μπορεί να μας προστατεύσει την κατάλληλη στιγμή.
Γι’ αυτόν τον λόγο το Insurance Institute for Highway Safety (Ασφαλιστικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια στους Αυτοκινητόδρομους) από το 1959 έχει ξεκινήσει να τεστάρει όλα τα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, ώστε να βρει το ποια είναι τα πιο μη ασφαλή αυτοκίνητα της αγοράς. Κάποια μοντέλα όπως έχει δηλώσει το IIHS, έχουν πολύ ανησυχητικά θέματα ασφάλειας. Ποια είναι όμως τα χειρότερα για το 2015;
Δες επίσης: 10 Καλύτερα μικρομεσαία Diesel αυτοκίνητα!
Ποια αυτοκίνητα δεν είναι ασφαλή για φέτος!
8. Nissan Quest
Το Nissan Quest υπήρξε ένα από τα πιο φινετσάτα και εντυπωσιακά μίνι βαν της αγορά. Δυστυχώς όμως για τους λάτρεις του, ο διοικητικός αντιπρόεδρος του IIHS Dave Zuby, έπειτα από ένα μικρό τεστ που έγινε στο συγκεκριμένο μοντέλο, χαρακτήρισε το τεστ ως μία από τις χειρότερες δοκιμές πρόσκρουσης που έχουν γίνει ποτέ.
Το αποτέλεσμα του πιάνοντας περίπου τα 64 χιλιόμετρα την ώρα, ήταν να καρφωθεί το ομοίωμα που χρησιμοποιήθηκε στην δοκιμή πρόσκρουσης μεταξύ του δαπέδου και του τιμονιού, αναγκάζοντας τους μηχανικούς να αφαιρέσουν ακόμη και τη θέση του οδηγού και να χρησιμοποιήσουν λοστούς ώστε να βγάλουν από εκεί κάτω το ομοίωμα.
7. Mazda CX9
Το CX9 παρά τις δύο τροποποιήσεις που του έχουν κάνει κατά την διάρκεια της ύπαρξης του, έχει παραμείνει απαράλλαχτο σε μεγάλο βαθμό, από το ντεμπούτο του ως μοντέλο του 2007 και βασίζεται σε παλιά μηχανική τεχνολογία της Ford.
Ως αποτέλεσμα, το ιστορικό ασφαλείας του και η έλλειψη ασφάλειας αφήνουν πολλές προσδοκίες. Η οριακή απόδοσή του στη δύναμη της οροφής, το προσκέφαλο και τις δοκιμές του καθίσματος είναι ένα από τα τεστ με την χαμηλότερη βαθμολογία μεσαίου μεγέθους SUVs στην σημερινή αγορά.
Η Mazda όμως σχεδιάζει να εισαγάγει ένα νέο CX9 για το 2017 και αναμένεται ότι πολλά από αυτά τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν.
6. Jeep Wrangler
Το Jeep Wrangler έχει γίνει θρυλικό για την απίστευτη απόδοσή του εκτός δρόμου και την παλιάς σχολής απλότητά του. Βέβαια, αυτή η απλότητα φέρει μεγάλη ευθύνη για την ασφάλειά του.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εικονικά αφαιρούμενες πόρτες του δεν συμβαδίζουν με την προστασία, σε περίπτωση πρόσκρουσης και έτσι κέρδισε μια κακή κριτική στη δοκιμή πλευρικής πρόσκρουσης.
Σε συνδυασμό με την οριακή βαθμολογία στις δοκιμασίες που αφορούν το προσκέφαλο και τα καθίσματα, το συγκεκριμένο τζιπ αφήνει μάλλον άσχημες εντυπώσεις.
5. Lincoln MKS
Ενώ η Λίνκολν αρχίζει τον φιλόδοξο μετασχηματισμό της από την κατηγορία “just running” στην κατηγορία “ παγκόσμιας κλάσης μάρκα πολυτελείας”, η εταιρεία συνεχίζει να βαδίζει με το μειλίχιο MKS σεντάν.
Βασισμένη στο Ford Taurus, η MKS δεν έχει κερδίσει πολλές μετατροπές με το πολωτικό της στυλ και τις σημαντικές ομοιότητές της με τη Ford.
Όπως και η Audi, έτσι και η MKS έχει διακριθεί ως το μοναδικό αυτοκίνητο στην κατηγορία του, που κερδίζει μια κακή πιστοληπτική στις δοκιμασίες, μια ντροπιαστική απόδοση λαμβάνοντας υπόψη ότι επτά άλλα μοντέλα στην κατηγορία των μεγάλων πολυτελών αμαξιών έχουν κερδίσει τον τίτλο του “Top Safety Pick +” .
4. Audi A4
Το Α4 είναι το σπορ σεντάν, το οποίο πρωτοεμφανίσθηκε το 1995 και βοήθησε την Audi να μπει στην λίστα με τους πραγματικούς ανταγωνιστές της BMW και της Mercedes-Benz.
Γνωστό για την κομψότητά του, το πολυτελές εσωτερικό του, καθώς και την εξομάλυνση των 2.000 λίτρων με τους 220 ίππους σε τετρακύλινδρο κινητήρα, το Α4 είναι περισσότερο από αρκετό για να δώσει ο σημαιοφόρος της BMW 3-Series, έναν σοβαρό αγώνα για τα χρήματά του.
Δυστυχώς, αυτό είναι το μόνο μεσαίου μεγέθους αυτοκίνητο πολυτελείας που κερδίζει μια κακή πιστοληπτική κριτική στην δοκιμή του ινστιτούτου IIHS. Παραδόξως, τα μικρομεσαία αυτοκίνητα Α3 σεντάν της Audi τα πήγαν πολύ καλύτερα, κερδίζοντας μια θέση στην κατηγορία “Top Safety Pick +” του ινστιτούτου.
3. Mazda 5
Το μικρό επιβατικό αυτοκίνητο της Mazda έχει παραμείνει ίδιο και απαράλλαχτο από το 2010, και αυτό είναι που φανερώνει την ηλικία του. Τότε, η ρέουσα σχεδιαστική γραμμή του αποτυπωνόταν σε ολόκληρη τη σειρά της Mazda. Σήμερα, όμως μοιάζει με μια αντίκα σε σύγκριση με τα κομψά Mazda3 και Mazda6 μοντέλα.
Δυστυχώς, οι αξιολογήσεις στην ασφάλεια είναι επίσης αναμφισβήτητα παλιάς σχολής. Έπιασε μια οριακή βαθμολογία για την ασφάλεια σε πλευρική πρόσκρουση, καθώς και μια ανεκτή βαθμολογία για το προσκέφαλο και την απόδοση του καθίσματος. Όπως η παράταξη της Mazda συνεχίζει να εξελίσσεται και να επεκτείνεται, δεν υπάρχει λόγος να κυκλοφορεί τα ημιφορτηγά και το Mazda5 θα διακοπεί μετά το 2015.
2. Hyundai Accent
Όπως και το Mirage, το Accent βάζει την αξία και την οικονομία πάνω από την σπορ εμφάνιση ή την πολυτέλεια. Επίσης, είναι λίγο αδέξιο στο κομμάτι ασφάλεια. Επιπλέον σε ένα μικρό τεστ, το Accent απέσπασε επίσης μία μέση βαθμολογία για την προστασία από πλευρική σύγκρουση.
Καθώς βρίσκουμε στις πρώτες θέσεις αυτής της κατηγορίας το Honda Fit και το Chevrolet Spark, το Accent κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποκτήσει σύντομα πιθανούς αγοραστές, οπαδούς της ασφάλειας.
1. Mitsubishi Mirage
Δες επίσης: Τα 10 καλύτερα μικρομεσαία αυτοκίνητα!
Το Mitsubishi Mirage κοστίζει περίπου 11.650€ και είναι ένα από τα φθηνότερα νέα αυτοκίνητα προς πώληση αυτή τη στιγμή. Παρά το γεγονός ότι καταναλώνει 7,8 λίτρα στα 70,8 χιλιόμετρα στην εθνική οδό, το Mirage μοιάζει περισσότερο με μια ιστορική αναδρομή στα αυτοκίνητα της δεκαετίας του 1990 και τίποτα παραπάνω. Θόρυβοι, τριγμοί, και φθηνό πλαστικό αφθονεί στο εσωτερικό, ενώ η κακή πιστοληπτική ικανότητά του στο τεστ του ινστιτούτου IIHS είναι το κερασάκι στην τούρτα.
Για να είμαστε δίκαιοι, τα περισσότερα μοντέλα στο τμήμα του ινστιτούτου “Microcar” υστερούν προστασίας σε αυτό το τμήμα, αλλά το Honda Fit και το Chevrolet Spark ακόμη καταφέρνουν να παίρνουν τις πρώτες θέσεις για το 2015, στα τεστ. Το Mirage μπορεί να είναι ένα φθηνό αυτοκίνητο, αλλά υπάρχουν πολλές καλύτερες (και ασφαλέστερες) εναλλακτικές λύσεις εκεί έξω.