Με την δύσκολη εύρεση εργασίας στην Ελλάδα τον καιρό της οικονομικής κρίσης αν μη τι άλλο όσα προσόντα και να έχεις το σωστό βιογραφικό σημείωμα θα μετρήσει πολύ.
Σκέψου πως ο κάθε εργοδότης που ζητά εργαζόμενου έχει άπειρα βιογραφικά να κοιτάξει και το τελευταίο πράγμα που θες να σου συμβεί είναι πριν διαβάσει το δικό σου, να πάει απευθείας στα σκουπίδια.
Δες Επίσης: 8 Ερωτήσεις που κάνουν στις συνεντεύξεις!
Πως θα φτιάξεις το σωστό βιογραφικό σημείωμα λοιπόν..
Σωστό στήσιμο βιογραφικού
Φρόντισε τη γραμματοσειρά που θα επιλέξεις και καλό είναι να αποφύγεις την κλασσική Times New Roman. Προτίμησε κάτι σε Tahoma.
Το μέγεθος των γραμμάτων πρέπει να μην είναι ούτε πολύ μεγάλο αφού θα φαίνεται σαν να θέλεις απλά να γεμίσεις μια σελίδα αλλά ούτε και πολύ μικρό ώστε να μην μπορεί να διαβαστεί.
Χρησιμοποίησε Bold και μεγαλύτερη γραμματοσειρά για να τονίσεις τίτλους αλλά και το όνομα σου που πρέπει να αναφέρεται πάνω πάνω στο βιογραφικό σου.
Προσπάθησε να είσαι ακριβής σε ότι αφορά παραγράφους για να μην μπερδεύεται το μάτι αυτού που το διαβάζει και φυσικά πρόσεξε την ορθογραφία σου.
Ηλεκτρονικό βιογραφικό!
Πλέον πολλές αποστολές βιογραφικού σημειώματος γίνονται ηλεκτρονικά.Φρόντισε λοιπόν να στείλεις το επισυναπτόμενο αρχείο σε αποδεκτή μορφή όπως doc και pdf.
Μορφές όπως open office, text editor κτλ δεν είναι αποδεκτές και μην περιμένεις πως η εταιρία θα φωνάξει τεχνικό για να ανοίξει το δικό σου βιογραφικό.
Απλά θα πάει παρακάτω. Μην ξεχνάς πως συνήθως στις ηλεκτρονικές μορφές ζητούν και συμπληρωματικό έγγραφο το οποίο είναι επιλογή σου αν στείλεις ή όχι. Σε περίπτωση που το ξεχάσεις απλά προσπέρασε το.
Το να κάνεις μια απόπειρα για μια δεύτερη αποστολή θα δείξει στον εργοδότη πως δεν προσέχεις τις λεπτομέρειες.
Προσπάθησε να είσαι όσο πιο σαφής μπορείς!
Χρησιμοποίησε χρονολογίες που θα δείχνουν πότε ξεκίνησε και πότε τελείωσες οποιαδήποτε δραστηριότητα από το στρατό μέχρι την τελευταία σου δουλειά καθώς και τους λόγους που σταμάτησες.
Το να είναι ελλιπές ή χωρίς σαφήνεια ένα βιογραφικό μπορεί να πάει στα σκουπίδια για πλάκα και εσύ να χάσεις μια δουλειά.Μην γράψεις πράγματα που δεν ισχύουν γιατί σε περίπτωση που σου γίνει πρόσληψη υπάρχει πιθανότητα να σου ζητηθούν οι δεξιότητες που δεν έχεις.
Μέγεθος βιογραφικού.
[adrotate banner=”12″]Ένα σωστό μέγεθος βιογραφικού σημειώματος φτάνει μέχρι δύο σελίδες. Αν είναι πιο μεγάλο αντί να του κινήσει το ενδιαφέρον υπάρχει πιθανότητα να τον απωθήσει οπότε προσπάθησε να είσαι περιεκτικός αν έχεις πολλά προσόντα.
Σε περίπτωση που έχεις περάσει από πολλές δουλειές οι οποίες δεν ήταν εργασίες για σεζόν και κρατούσαν λιγότερο από 1-2 μήνες η κάθε μια, είναι προτιμότερο να μην τις βάλεις εκτός και αν δείχνουν πως δούλεψες σε αντικείμενο σαν αυτό που ζητάει η νέα εργασία.
Αν είναι πολύ μικρό θα δείχνει από μακριά πως δεν υπάρχει προϋπηρεσία, οπότε φρόντισε να αναπτύξεις τα άλλα σου χαρίσματα όπως τις σπουδές σου και ότι θεωρείς σημαντικό.
Προσάρμοσε το βιογραφικό σου στις ανάγκες της κάθε επιχειρήσεις, μην στέλνεις το ίδιο βιογραφικό σε όλες τις επιχειρήσεις, π.χ. διαφορετικά προσόντα θέλει μια επιχείρηση που ασχολείται με το διαδίκτυο κι άλλα ένα φυσικό κατάστημα!