Υπάρχουν τόσες ασυνήθιστες και παράξενες παθολογικές ασθένειες για τις οποίες ακούμε καθημερινά. Κάποιες από αυτές όμως είναι αρκετά σπάνιες και συγκλονίζουν τους πάντες στο άκουσμα τους.
Δεν είναι και ότι πιο συνηθισμένο να βλέπεις για παράδειγμα, έναν άνθρωπο με τρία χέρια ή να μην μπορεί να καθίσει στον ήλιο ούτε για ένα δευτερόλεπτο, σαν τους βρικόλακες. Σίγουρα δεν θα θέλαμε να συμβεί σε κανέναν μας κάτι τέτοιο, τόσο περίεργο. Ποιες είναι όμως οι πιο σπάνιες ασθένειες που υπάρχουν στον κόσμο;
Παθολογικές ασθένειες που συγκλονίζουν!
Σύνδρομο του βαμπιρισμού
Ο επίσημος ιατρικός όρος για την συγκεκριμένη ασθένεια είναι Xeroderma pigmentosum. Σε αυτή την περίπτωση το ανθρώπινο δέρμα έχει τρομερή ευαισθησία στην UV ακτινοβολία.
Τα άτομα που πάσχουν από βαμπιρισμό, είναι υποχρεωμένα να μην εκτίθενται καθόλου στον ήλιο, αλλιώς με το παραμικρό παθαίνουν πολύ σοβαρά εγκαύματα και ανοίγει το δέρμα τους.
Σύνδρομο της “ψαρίλας”
Εδώ τώρα όπως θα κατάλαβες, περνάμε στην οσμή. Το σύνδρομο της “ψαρίλας” είναι επί της ουσίας μια διαταραχή του μεταβολισμού, η οποία προκαλείτε από την ανεπάρκεια ενός ενζύμου που αποτρέπει την διάσπαση της τριμεθυλαμίνης και οδηγεί σε αυτή την αποκρουστική μυρωδιά, η οποία υπάρχει τόσο στα ούρα, όσο και στον ιδρώτα και την ανάσα.
Νυσταγμός
Μπορεί να το ακούσετε και ως “τα μάτια που χορεύουν”. Είναι μια σπάνια διαταραχή του εγκεφάλου η οποία μειώνει τις λειτουργίες του λαβυρίνθου που βρίσκεται στο εσωτερικό του αυτιού μας και βοηθά στον έλεγχο των κινήσεων που κάνουν τα μάτια μας.
Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να εστιάσουν και να μείνουν σταθερά σε ένα σημείο, αλλά να κάνουν ανεξέλεγκτες κινήσεις.
Αχρωμία – Αλμπινισμός
Το χαρακτηριστικό στοιχείο του Αλμπινισμού είναι η έλλειψη της δραστικότητας ενός ενζύμου που ονομάζεται τυροσινάση και είναι υπεύθυνη για την πρώιμη παραγωγή της μελανίνης.
Ένας οργανισμός χωρίς μελανίνη λοιπόν, κάνει το δέρμα απίστευτα λευκό, όπως και τα μαλλιά, ενώ επηρεάζει και το χρώμα των ματιών κάνοντας το πολύ ανοιχτό και ξεθωριασμένο.
Ολιγοδακτυλία
Όσοι πάσχουν από αυτή την ασθένεια γεννιούνται με λιγότερα από πέντε δάχτυλα σε κάθε τους χέρι. Ο αριθμός των δακτύλων του κυμαίνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται.
Είναι συνήθως θέμα κληρονομικότητα, αλλά όπως αναφέρουν οι γιατροί, μπορεί να συνδέεται και με άλλες ασθένειες όπως για παράδειγμα το σύνδρομο Roberts.
Πολυμελία
Η πολυμελία είναι μια γενετική ανωμαλία, κατά την οποία όπως δηλώνει και η ονομασία της, ο πάσχον έχει περισσότερα άκρα από ότι ο μέσος όρος των ανθρώπων.
Nevus of Ota
Τέλος, μιλάμε για έναν εκφυλισμό του ματιού, ο οποίος προκαλείται από τον υπερχρωματισμό του ματιού κατά τον εγκλωβισμό των μελανοκυττάρων. Βέβαια, δεν επηρεάζει την όραση και είναι σχεδόν πέντε φορές πιο πιθανό να συμβεί στις γυναίκες, παρά στους άνδρες.