Τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας το ηλεκτρονικό τσιγάρο.Όπως ήδη θα ξέρετε συστήνεται για ως εναλλακτικό του τσιγάρου για τη διακοπή καπνίσματος. Το θέμα είναι αν όντως κάνει βοηθάει στο να κόψει κανείς το κάπνισμα και κατα πόσο τελικά είναι βλαβερό ή όχι.
Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Είναι μια συσκευή με μπαταρία, έναν ατμοποιητή και ένα αναλώσιμο φίλτρο. Μέσα στο αναλώσιμο φίλτρο μπαίνει ένα υγρό το οποίο έχει ένα ποσοστό νικοτίνης και παρέχεται σε διάφορα αρώματα και γεύσεις (καπνού,φρούτων ή ότι άλλο θέλεις). Φυσικά μπορείς να το βρεις και με 0% νικοτίνη αλλά μόνο με γεύση.Έχει ένα κουμπί που πατώντας το μπαίνει σε λειτουργία η μπαταρία και δημιουργεί θερμοκρασία ικανή να εξατμίσει το υγρό και να το κάνει ατμό. Ουσιαστικά δεν καπνίζει αλλά… ατμίζεις.
Μερικά από τα υπέρ αυτού του μηχανισμού λοιπόν είναι πως, δεν υπάρχει καπνός, δεν αφήνει μυρωδιές, έχει τη γεύση που θα επιλέξεις, δεν γίνεται κανένας παθητικός καπνιστής,είναι φιλικό προς το περιβάλλον και φυσικά γλιτώνεις από τασάκια αναπτήρες και στάχτες.Όπως καταλαβαίνεις μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε μέρη που απαγορεύεται το κάπνισμα. Συγκριτικά είναι πολύ πιο οικονομικό από τα τσιγάρα παρ’ όλο που χρειάζεται ανταλλακτικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Μπορεί κάποιος να κόψει το κάπνισμα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Σε σχέση με άλλες μεθόδους διακοπής καπνίσματος όπως τσιρότα. το ηλεκτρονικό τσιγάρο είχε μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας για τη διακοπή του καπνίσματος.Μικρότερα ήταν τα ποσοστά των ανθρώπου που χρησιμοποιούσαν υγρό με 0% νικοτίνη χωρίς να σημαίνει πως δεν υπήρξαν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η διακοπή του καπνίσματος είναι και λίγο ψυχολογικό θέμα αλλά και συνήθεια πέρα από από τον εθισμό που υπάρχει. Σε πολλούς ανθρώπους έλειπε η κίνηση του να βάλουν ένα τσιγάρο στο στόμα.
Επιπτώσεις στη υγεία
Σίγουρα η νικοτίνη που περιέχει το υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου παραμένει μια τοξική ουσία και σίγουρα το πιο υγιές είναι να εισπνέεις καθαρό αέρα παρά οτιδήποτε άλλο. η αλήθεια είναι πως δεν έχουν παρατηρηθεί επιπτώσεις στη υγεία μέχρι στιγμής. Ίσως βέβαια αυτό γίνει μακροπρόθεσμα. Το θέμα είναι όμως πως κατά τις οδηγίες για το ποιος πρέπει να χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ποιος όχι, απαγορεύονται οι καρδιοπαθείς και άνθρωποι με γενικά προβλήματα υγείας, γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και φυσικά παιδιά αφού το κάπνισμα οποιασδήποτε μορφής απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες.
Το θέμα είναι όμως πέρα από τις μελέτες αλλά στην πράξη… Πόσοι από όσους το ξεκίνησαν κατάφεραν να κόψουν τελικά το κάπνισμα;