Οι περισσότεροι από μας χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση τα emojis στα social media. Είτε βάζουμε ένα απλό χαμογελάκι είτε κάποια κινούμενη εικόνα, βοηθάμε τον παραλήπτη του μηνύματος μας να καταλάβει το ακριβές νόημα του μηνύματος, δίνοντας έμφαση στο συναίσθημα σε αυτά που λέμε, ή γενικότερα επικοινωνώντας τα συναισθήματά μας πιο γρήγορα με έναν μόνο χαρακτήρα.
Δεν τα χρησιμοποιούμε όμως όλοι μας, ούτε τα ερμηνεύουμε με τον ίδιο τρόπο. Για να δουν λοιπόν, το τι μπορεί να δείχνει ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε για το χαρακτήρα μας, έγινε μια έρευνα από το Τμήμα Ψυχολογίας του Australian Catholic University, όπου συμμετέχοντες ήταν μια ομάδα μαθητών και συμπλήρωσαν μερικά ερωτηματολόγια, που αφορούσαν τον εαυτό τους και έπειτα, ελέγχθηκαν τα μηνύματα τους στο Facebook, αλλά και το Twitter.
Στην συνέχεια, τους έβαλαν να συνομιλήσουν γραπτά με κάποιον άγνωστο για περίπου 10 λεπτά. Τα δύο βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν, ήταν πως όσοι απάντησαν στο ερωτηματολόγιο πως είναι ευχάριστοι σαν άνθρωποι, συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τα emoticons στα social media, ενώ όσοι δεν ενδιαφέρονται και πολύ για την γνώμη των άλλων συνηθίζουν να χρησιμοποιούν λυπημένα emoticons.
Αποτελέσματα έρευνας για την χρήση των emojis
Ο καθένας μας, με βάση τον χαρακτήρα του, χρησιμοποιεί τα emoticons με διαφορετικό τρόπο. Οι ευχάριστοι άνθρωποι χρησιμοποιούν έξω στον πραγματικό κόσμο το χαμόγελο και την ενθαρρυντικότητα τους, για να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Γι’ αυτό και ακολουθούν τον ίδιο τρόπο και στον ψηφιακό κόσμο, βάζοντας απλά 🙂 στο τέλος του μηνύματος τους.
Στην ουσία, προσπαθούν να μεταφέρουν ένα μέρος της προσωπικότητάς τους μέσω των emoticons.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η ομάδα των ατόμων που δεν ενδιαφέρεται για την γνώμη των άλλων και δεν θέλουν να δείχνουν τα συναισθήματα τους. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιούν κυρίως τα λυπημένα emoticons.
Φυσικά, δεν χρησιμοποιούνται παντού, καθώς δεν θεωρούνται και οι καλύτερη επιλογή για τις επαγγελματικές συζητήσεις και γι’ αυτό εξάλλου δεν τα συναντάμε πολύ συχνά στα emails.
Επιπλέον, αναφέρθηκε πως αρκετοί τα χρησιμοποιούν επειδή δεν μπορούν να εκφράσουν γραπτώς τα συναισθήματα τους, οπότε είναι ένας τρόπος για να γίνει πιο κατανοητό το μήνυα τους. Με αυτή την απάντηση ήρθε και η σκέψη, για το αν θα μπορούσαν να βοηθήσουν και όσους έχουν αυτισμό, με το να εκφράζονται καλύτερα.
Πως κρίνουν οι άλλοι τα emoticons
Για το τέλος της έρευνας, ζήτησαν από μια ομάδα ατόμων να διαβάσει τις συνομιλίες μερικών προφίλ, προκειμένου να εκφράσουν την άποψη τους για το μήνυμα που τους μετέφεραν.
Το αποτέλεσμα ήταν πως όσα πιο πολλά smiley emoticons είχε χρησιμοποιήσει κάποιος, τόσο πιο ευχάριστο χαρακτήρα τον έκαναν στα μάτια των άλλων, αλλά και ανοιχτό σε νέες εμπειρίες. Βέβαια, πολλές φορές μπορεί να μην είμαστε και τόσο εξωστρεφής, αλλά να προσπαθούμε μέσω των μηνυμάτων να δείξουμε τον χαρακτήρα που θα θέλαμε να βλέπουν οι άλλοι.