Πόσα χρήματα ξοδεύεις συνήθως όταν πηγαίνεις διακοπές; Σου φτάνουν ή βγαίνεις συχνά έξω από τον προϋπολογισμό σου; Τι θα έλεγες αν σου έδινα μερικές συμβουλές για να μπορέσεις να μείνεις μέσα στον προϋπολογισμό σου ώστε να μπορέσεις να ξοδέψεις περισσότερα χρήματα σε πράγματα που έχουν αξία;
Δες επίσης:10 Τρόποι για να βγάλεις χρήματα «γρήγορα»!
10 τρόποι για να βγεις κερδισμένος από τις διακοπές σου
1. Κάνε παζάρια στην τιμή
Σε κάθε σου ταξίδι θα ήταν καλό να διαπραγματεύεσαι την τιμή των προϊόντων αν θες να βγεις κερδισμένος. Αν ταξιδεύεις με γκρουπ, εκμεταλλεύσου τον αριθμό των εκδρομέων και προσπάθησε να αγοράσεις εισιτήρια σε τιμές χονδρικής. Θα σε συμβούλευα, όμως, να μάθεις λίγες λέξεις από τη χώρα που επισκέπτεσαι για να μπορέσεις να διαπραγματευτείς με του πωλητές στη δική τους γλώσσα. Αυτό μπορεί να εντυπωσιάσει τους πωλητές και να σου κάνουν ακόμη καλύτερη τιμή!
2. Να τρως όπως οι ντόπιοι
Σε πολλές χώρες μπορείς να βρεις μαγαζιά που πουλάνε Ελληνικά φαγητά, αλλά τις περισσότερες φορές τα πιάτα τους είναι πολύ ακριβά. Είναι πιο οικονομικό αλλά και πιο νόστιμο να δοκιμάσεις παραδοσιακά πιάτα της χώρας που επισκέπτεσαι. Μπορείς για παράδειγμα να δοκιμάσεις φρέσκα ζυμαρικά στην Ιταλία ή κάρυ στην Ταϊλάνδη… και το μενού δεν έχει τέλος!
3. Να είσαι ευέλικτος με την πτήση σου
Ξέρεις ότι κοστίζει λιγότερο αν κάνεις κράτηση για ένα ταξίδι εβδομάδες πριν παρά αν το οργανώσεις λίγες μόνο ημέρες πριν φύγεις; Επίσης, θα ήταν καλό αν ήσουν ευέλικτος με τις μέρες αναχώρησης σου (+/- 3 μέρες) γιατί έτσι μπορείς να δεις τις διαφορές στην τιμή. Όταν επιλέγεις τις ημέρες της πτήσης σου, θα σου πρότεινα να επιλέξεις να δεις τις πτήσεις για όλη την εβδομάδα ή για όλο τον μήνα ώστε να μπορέσεις να επιλέξεις την πιο οικονομική τιμή.
4. Διάλεξε την επιλογή “Οπουδήποτε”
Δεν σε ενδιαφέρει να πας κάπου συγκεκριμένα; Βάλε τις ημερομηνίες που σε ενδιαφέρουν σε μια μηχανή αναζήτησης για πτήσεις και μετά επέλεξε τον προορισμό σου από τη λίστα που εμφανίζεται στην οθόνη σου. Μπορεί επίσης να έχεις καλύτερες τιμές αν επιλέξεις να προσγειωθείς σε διαφορετικά αεροδρόμια μέσα σε μια χώρα (για παράδειγμα αν πηγαίνεις στο Λονδίνο, μπορείς να προσγειωθείς στο αεροδρόμιο του Gatwick και όχι στο Heathrow ή στο City).
5. Ψάξε για διάφορα σημεία παραλαβής του αυτοκινήτου σου
Όταν ψάχνεις να ενοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε ιστοσελίδες όπως το Skycanner, μπορείς να επιλέξεις την τοποθεσία παραλαβής του αυτοκινήτου σου. Αναλόγως με το σημείο που θα επιλέξεις έχεις τη δυνατότητα να αποταμιεύσεις μέχρι και 150€.
6.Κάνε κράτηση για ότι χρειαστείς εκ των προτέρων
Αυτό ισχύει για τα ξενοδοχεία, την ενοικίαση αυτοκινήτου και τις πτήσεις, αλλά ισχύει επίσης και για τις ξεναγήσεις ή τις εκδρομές σε κάποιο αξιοθέατο. Γενικά, θα σου βγει πιο φθηνά να κάνεις τις κρατήσεις σου από νωρίς. Επίσης, κάποια αξιοθέατα έχουν συνήθως μεγάλες ουρές αναμονής στα εκδοτήρια εισιτηρίων, επομένως είναι μια καλή λύση να έχεις τα εισιτήρια σου από πριν.
7. Κάνε έρευνα για την περιοχή που επισκέπτεσαι
Μόλις φτάσεις σε μια καινούρια χώρα, μπορείς εύκολα να παρασυρθείς από τις προσφορές των ξεναγήσεων. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τις περισσότερες πόλεις μπορείς να τις εξερευνήσεις και μόνος σου περπατώντας. Γι’ αυτό κάνε μια έρευνα πριν αναχωρήσεις για τον προορισμό σου.
8. Πάρε μόνο τα απαραίτητα
Σίγουρα κάποια στιγμή κι εσύ έχεις ξεπεράσει το ανώτερο επιτρεπτό όριο όσο αφορά το βάρος της βαλίτσας σου στο αεροδρόμιο. Αν γνωρίζεις από πριν ότι η βαλίτσα σου θα ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο αποσκευών, καλό θα ήταν να πλήρωνες από πριν τη διαφορά. Αν πάλι θέλεις να έχεις μαζί σου μια χειραποσκευή, βεβαιώσου ότι η αεροπορική εταιρεία σου δίνει αυτή τη δυνατότητα.
9. Χρησιμοποίησε διάφορες εφαρμογές για να βρεις τις καλύτερες προσφορές
Μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου εφαρμογές που μπορούν να σε βοηθήσουν να αποταμιεύσεις κάποια χρήματα πριν αρχίσεις την έρευνα για τα ταξίδια. Υπάρχουν αρκετές δωρεάν εφαρμογές, όπως The Skyscanner Flights, Hotels και Car Hire, οι οποίες σε βοηθάνε να βρεις τις καλύτερες τιμές. Αν έχεις σκοπό να πας σε ένα συγκεκριμένο εστιατόριο, μπορείς να ελέγξεις εάν έχει κάποια εφαρμογή και να δεις τις προσφορές του.
10. Μην ταξιδεύεις την υψηλή περίοδο
Για να εξοικονομήσεις ακόμη περισσότερα χρήματα, προσπάθησε να μην ταξιδεύεις τις περιόδους που έχει πολύ κίνηση. Το καλοκαίρι για παράδειγμα είναι η υψηλή περίοδος για πολλές περιοχές της Ευρώπης, αλλά ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι από τους καλύτερους μήνες να κάνεις μια επίσκεψη στην Τουρκία ή στη Νότια Ιταλία καθώς δεν έχει πάρα πολύ κόσμο και οι θερμοκρασίες είναι ακόμη αρκετά υψηλές για την εποχή.
Δες επίσης: 10 Φανταστικά μέρη που πρέπει να επισκεφτείς (φωτογραφίες)!